Se bra ut eller ha en bra känsla?
Många gånger i livet, i världen som många av oss lever i, ligger fokus på att det skall se bra ut. Så även i hästvärlden. Men vad är ”att se bra ut”? Matcha schabrak och lindor? Skinande utrustning? En häst i korrekt form? Eller en glad ryttare och en nöjd häst?
För mig är det det där sista.
Jag kan rida ett helt träningspass där någon på marken säger att ”det ser jättebra ut”, men är känslan inte bra så spelar det föga roll. För mig är det viktigt att komma till det där ”braiga” med en bra känsla, där ryttaren är glad och hästen är nöjd. Det gör vi på olika vis. Det finns massa handböcker om hur man ska göra – och det är bra, att ha en ledväg. Men vi är individer och så även hästarna. Vi är inte stöpta lika och ett sätt fungerar inte för alla. Det skall vara roligt att träna sin häst. Du skall vara glad och din häst skall vara nöjd. Det är inte alltid enkelt, men det skall vara lätt.
Jag har fastnat för ett citat, från en klok kvinna inom hästvärlden (jag reserverar mig för eventuell egen tolkning) – ”Är det bodybuilding eller dans du vill utöva?”
Kategorier: Hästpedagogik

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

3 × 2 =